Syed Hussain Ditabal Menjadi Raja Perlis Pertama

Tuan Syed Harun bin Syed Ahmad Jamalullail adalah generasi pertama Jamalullail yang dilahirkan di Tanah Melayu,seperti yang telah diceritakan dalam artikel Asal Usul Kerabat Jamalullail di Bumi Perlis sebelum ini. Perkahwinan Syed Harun dengan Sharifah Mariam Al-Qadri walaubagaimanapun tidak dikurniakan zuriat.

Setelah datang ke Perlis dan membuka penempatan di Arau, Sharifah Mariam Al-Qadri meninggal. Syed Harun Jamalullail dinikahkan dengan Tengku Sofia atau nama timangannya Tengku Tunjong iaitu puteri kepada Sultan Tengku Dhiauddin Mukarram Shah (Raja Muda Kayang) yang berkuasa dijajahan Perlis dan Setol (masih dibawah Negeri Kedah) ketika itu.

Makam Sultan Dhiauddin

Oleh kerana pernikahan kali ini juga tidak diberikan zuriat oleh Allah سبحانه وتعالى, maka dengan rela hati Tengku Sofia membenarkan suaminya bernikah sekali lagi dengan Wan Fatimah (lebih dikenali dengan Wan Fatam) namun dengan syarat iaitu sekiranya mereka dikurniakan anak, Tengku Sofia akan mengambil anak tersebut untuk dipelihara sebagai anak angkat merangkap anak tirinya. Wan Fatimah adalah seorang anak kepada seorang pembesar yang berkhidmat dengan Sultan Dhiauddin Mukarram Shah iaitu Wan Abdul Rahman bin Dato Johan Lela Perkasa yang berasal dari Ujong Salang.

makam Sultan Dhiauddin 2

Walaupun keberatan, syarat itu diterima oleh Syed Harun dan Wan Fatimah. Pada 1805M bersamaan 1221 Hijrah dengan kurniaan Ilahi, Syed Hussain Jamalullail pun diputrakan. Sesuai dengan kesepakatan syarat sebelumnya, seusai habis masa berpantang, Syed Hussain yang masih bayi ini diambil oleh ibu tirinya, Tengku Sofia, untuk dipelihara dan dididik dengan penuh kasih sayang. Sultan Dhiauddin juga sangat menyayangi Syed Hussain seperti cucu kandung baginda sendiri. Setelah itu, Syed Harun juga dikurniakan cahaya mata lagi iaitu Syed Abdullah dan Syarifah Aisyah.

anak kecik

Maka membesarlah Syed Hussain dalam didikan suasana dikelilingi kerabat Di Raja dan para pembesar negeri. Setelah semakin menginjak dewasa, teserlahlah bakat kepimpinan beliau mula menyerlah. Setelah kemangkatan ayahandanya, Syed Harun, pada 1825M beliau diangkat menjadi Penghulu Mukim Arau yang kedua di usia yang masih muda iaitu 20 tahun.

makam syed harun

Semasa dalam pemerintahan beliau, wilayah Perlis kembali aman dan pulih semula daripada kerosakan akibat askar-askar Siam yang menyerang negeri Kedah, termasuk daerah Kayang (Perlis) dari tahun 1820 hingga 1841. Baginda begitu mengambil berat hal-hal rakyat dan sering melawat bertanyakan kesusahan rakyat dari semasa ke semasa. Pada tahun 1839, Jajahan Perlis dinaikkan tarafnya oleh pihak Siam sebagai sebuah “Negeri Perlis” dan pada ketika itu Syed Hussain dilantik menjadi Gabenor pertama selepas Perlis menjadi sebuah Negeri.

mengadap sultan

Pada tahun 1842, baginda bersama Tunku Anum Paduka Raja Jambangan dan Tunku Bisnu, berjaya memujuk Sultan Ahmad Tajuddin Halim Syah II yang bersemayam di Pulau Pinang untuk berangkat ke Kedah dan bersemayam di istana Kota Setar. Oleh kerana itu, baginda menyerahkan daerah-daerah berikut sebagai menghargai jasa mereka dalam tahun itu juga, iaitu :

  1. Daerah Kubang Pasu kepada Tunku Anum Paduka Jambangan.
  2. Daerah Kayang (Perlis) kepada Syed Husain Jamalullail bin Syed Harun Jamalullail.
  3. Wilayah Setol kepada adinda baginda Tunku Bisnu (Tunku Seraja Wang).

makam Tunku Anum

Sejak dari tarikh tersebut, ketiga-tiga buah wilayah negeri Kedah itu telah dikurniakan kepada mereka untuk diperintah. Mulai saat itulah juga wilayah Perlis telah dinaikkan statusnya dan menjadi sebuah negeri yang mempunyai kuasa politiknya yang tersendiri, bukan di bawah Kedah lagi.

Makam Tunku Anum 2

Kemahiran beliau dalam taktik-taktik diplomasi politik dalam mempertahan “Jajahan Perlis” dari serangan pencerobohan tentera Siam telah menyebabkan Perlis menjadi sebuah negeri yang terpisah dari Kedah. Empat orang pemerintah tadi berangkat ke Kota Bangkok pada tahun 1843. Mereka ditabalkan dan diiktirafkan oleh Raja Siam Nang Klao (Rama III) memerintah dengan rasminya negeri masing-masing sebagai negeri bawah naungan kerajaan Siam. Negeri-negeri itu diwajibkan untuk menghantar ufti bunga emas dan perak setiap tiga tahun sekali ke Bangkok. Hal-hal hubungan luar juga diurus dan dikawal oleh kerajaan Siam. Sebagai penaung, negeri-negeri itu diberi perlindungan dan pertahanan oleh kerajaan Siam jika diancam oleh kuasa-kuasa luar.

Rama III

Maka, bertepatan dengan peristiwa itu, Syed Hussain dilantik menjadi Raja Perlis yang pertama pada 10 Muharam 1250, bersamaan 20 Mei 1843 dalam usia baginda ketika itu 38 tahun setelah melalui pelbagai rintangan serta usaha dalam proses yang biasanya tidak terpikul oleh calang-calang orang.

Apabila telah ditabal menjadi Raja Perlis, Raja Syed Hussain memerintah berdasarkan perlembagaan negeri Kedah. Baginda melantik adindanya sendiri Syed Abdullah bin Syed Harun Jamalullail sebagai Raja Muda Perlis. Sementara Dato Arau (Muhammad Arshad bin Muhammad Yunus @ Awang) dilantik menjadi Perdana Menteri. bergelar Datuk Belat Paduka Seri Perdana Menteri (rakyat memanggilnya Tok Arau). Baginda turut melantik Ibrahim (Alang Kecik) dengan gelaran Datuk Seri Lela Pahlawan dan Lahim yang digelar Datuk Seri Indera Dewa sebagai orang kanan baginda.

Raja Syed Hussain berkahwin dengan anak gadis Dato Arau yang bernama Wan Sofia binti Muhammad Arshad sebagai isteri baginda yang pertama. Maka hubungan Dato Arau menjadi lebih erat dengan Raja Syed Hussain dan kedudukan beliau juga terangkat setelah menjadikan Raja Perlis yang pertama ini sebagai menantu beliau.

Pada tahun 1844, Raja Syed Husain telah menghantar putera sulung baginda iaitu Syed Ahmad Jamalullail, diiringi oleh Datuk Arau ke Ligor dan seterusnya ke Bangkok. Mereka pergi menghadap Raja Siam untuk melantik putera baginda menjadi Raja Muda Perlis.

Sultan Ahmad Tajuddin

Dato Arau sebenarnya banyak mempengaruhi corak pentadbiran negeri Perlis sejak dari zaman Syed Harun lagi, Jasa dan pengalaman beliau sangat banyak dan sangat layak untuk mendapat jawatan Perdana Menteri dengan gelaran “ Dato Belat Paduka Seri Perdana Menteri” di era Raja Syed Hussain.

Pernikahan Raja Syed Hussain dengan Wan Sofia ini, telah melahirkan Syed Ahmad yang (iaitu Raja Perlis yang kedua). Dato Arau tidak hanya menjadi bapa mertua kepada Syed Hussain, malah beliau juga telah berkahwin dengan adik menantunya iaitu Syarifah Aisyah binti Syed Harun Jamalullail. Maka terjalinlah pertalian kekeluargaan yang unik antara Dato Arau dan Kerabat Di Raja Jamalullail Perlis.

Sebenarnya hubungan diplomasi antara raja dan sultan empat buah negeri ini (Perlis, Kubang Pasu, Setol dan Kedah) tidaklah begitu rapat walaupun mereka mempunyai hubungan kekeluargaan yang kuat. Hal ini dapat dilihat Syed Harun (ayahanda Tuanku Syed Hussain) berkahwin dengan sepupu Tengku Anum (Raja Kubang Pasu) iaitu Tengku Sofiah (ibu tiri Syed Hussain) dan dalam perkahwinan Syed Hussain yang kelima, baginda telah berkahwin dengan Tengku Nur Aisyah binti Tengku Long Puteh (dua pupu baginda).

kota kayang

Gelaran “Indera Kayangan” yang diambil dari nama Kota Kayang dimasyhurkan kemballi oleh Raja Syed Hussain. Kota Kayang sangat memberi kesan kepada baginda kerana di istana kota itulah Sultan Dhiauddin Mukarram Shah mendidik dan membesarkan baginda sejak masih bayi lagi.

Makam Raja Syed Hussain

Selepas lima tahun bernaung dibawah pertuanan Chulalongkorn dan setelah memerintah negeri Perlis selama 30 tahun, pada 21 November 1873 bersamaan 1 Syawal 1290H ,Tuanku Raja Syed Hussain mangkat di Istana Arau ketika umat Islam merayakan hari raya aidilfitri. Baginda disemadikan dimakam Diraja Arau iaitu di Masjid Lama Arau.
‏اللهم اغفر له، وارحمه، وعافه، واعف عنه.

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.